Tym razem prezentuję przepis zupełnie inny niż dotychczas. Tym razem jest to ciasto drożdżowe, a do tego ciasto przygotowywane w maszynie do robienia chleba. W moim przypadku była to maszyna do chleba (Bread Maker SBB 850 A1), zakupiona w Lidlu.
Lidl się nie postarał i w instrukcji umieścił przepisy bardzo słabej jakości. Przez błędy w tłumaczeniu na polski nie wiadomo ile w każdym z przepisów ma być drożdży. Nie znalazłem też tam przepisu na ciasto drożdżowe.
Przeszukałem Internet i jest przepis. Wypróbowałem go w takim wariancie:
Składniki:
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
0,5 kg mąki
cukier wanilinowy
2-3 łyżki cukru
1/4 kostki masła (kostka 250 g)
250 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
rodzynki, ewentualnie skórka pomarańczowa
Sposób przyrządzenia:
Na dno maszyny wlej mleko, wrzuć jaja i masło. Potem wsyp mąkę, sól, oba cukry oraz pokruszone drożdże. Wybierz program do wypieku ciasta słodkiego (u mnie program 4). Wagę ustaw na 1 kg a skórkę na jasną. Gdy w trakcie wyrabiania zorientujesz się że ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki. Jak maszyna zawoła o dodatki wsyp rodzynki lub skórkę pomarańczową. Po wyrośnięciu ciasta, a przed fazą pieczenia posyp ciasto kruszonką lub posmaruj jajkiem.
Już za pierwszym razem wyszło wyśmienicie. Wyrosło nieprawdopodobnie. Przykleiło się do szybki pokrywy maszyny. Na szczęście nie wpłynęło to negatywnie na walory smakowe 🙂 Nie dałem rodzynek bo akurat nie miałem w domu, nie posypałem też kruszonką. Mimo tego bardzo mi smakowało, było bardzo puszyste i lekkie.
9 komentarzy do “Ciasto drożdżowe z maszyny do chleba z Lidla”
Zostaw komentarz