Chleb pszenny razowy (z maszyny)

Składniki:
380ml wody
1 jajko (rozbełtane)
1 1/2 łyżki oleju (może być oliwa z oliwek)
400g maki pszennej typ 650
100g mąki razowej typ 2000
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżki suchych drożdży lub 7g świeżych

Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na środku mąki rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą).
Przed rozpoczęciem pieczenia posmarować wierzch rozmąconym żółtkiem i posypać słonecznikiem.
Ustawić na maszynie program: NORMALNY, skórka: ŚREDNIA, waga 750g

 

Przepis pochodzi z bloga Aromat Kuchni.

Napisane przez:

Podobne wpisy:

Zostaw komentarz

XHTML: Możesz użyc następujących tagów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dodaj do ulubionych

Google tuts.pl Wykop Gwar Linkr Del.icio.us Digg

Restauracje