Dzisiaj kolejny przepis na ciasto z maszyny do pieczenia chleba. Tym razem jest to ciasto na pizzę. W maszynie ciasto jest tylko wyrabiane. Pieczemy je w piekarniku.
Moja maszyna to maszyna do chleba (Bread Maker SBB 850 A1), zakupiona w Lidlu.
Składniki:
300 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek (może być też olej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,5 kg mąki pszennej
1/5 kostki świeżych drożdży (20 g)
Sposób przyrządzenia:
Na dno maszyny wlej wodę i oliwę. Dodaj sól i cukier. Następnie wsyp mąkę. Na końcu dodaj pokruszone drożdże. Wybierz program do zagniatania ciasta (u mnie program 6). Gdy w trakcie wyrabiania zorientujesz się że ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki.
Po zakończeniu programu przełóż wyrobione ciasto na dużą blachę. Aby ciasto nie przywarło do blachy można ją wyłożyć folią aluminiową do pieczenia. Ciasto łatwiej się przekłada gdy poprószysz ręce mąką. Nie będzie przyklejało się do rąk. Rozłóż ciasto równomiernie na całej blasze i pozostaw na 10 minut. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Ułóż na cieście twoje ulubione dodatki.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Smacznego.
6 komentarzy do “Ciasto na pizzę z maszyny do pieczenia chleba”
Zostaw komentarz