Ciasto na pizzę z maszyny do pieczenia chleba

Dzisiaj kolejny przepis na ciasto z maszyny do pieczenia chleba. Tym razem jest to ciasto na pizzę. W maszynie ciasto jest tylko wyrabiane. Pieczemy je w piekarniku.

Moja maszyna to maszyna do chleba (Bread Maker SBB 850 A1), zakupiona w Lidlu.

Składniki:
300 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek (może być też olej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,5 kg mąki pszennej
1/5 kostki świeżych drożdży (20 g)

Sposób przyrządzenia:

Na dno maszyny wlej wodę i oliwę. Dodaj sól i cukier. Następnie wsyp mąkę. Na końcu dodaj pokruszone drożdże. Wybierz program do zagniatania ciasta (u mnie program 6). Gdy w trakcie wyrabiania zorientujesz się że ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki.

Po zakończeniu programu przełóż wyrobione ciasto na dużą blachę. Aby ciasto nie przywarło do blachy można ją wyłożyć folią aluminiową do pieczenia. Ciasto łatwiej się przekłada gdy poprószysz ręce mąką. Nie będzie przyklejało się do rąk. Rozłóż ciasto równomiernie na całej blasze i pozostaw na 10 minut. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Ułóż na cieście twoje ulubione dodatki.

Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Smacznego.

 

Napisane przez:

Podobne wpisy:

6 komentarzy do “Ciasto na pizzę z maszyny do pieczenia chleba”

  1. […] Źródło […]

  2. 2012-11-07 o 21:32, Pawel napisał:

    EEEEtam, ja podam przepis z Maszyny Panasonic’a:
    1/2 łyżeczki drożdzy instant
    300gr maki
    1 łyżeczka soli
    1 łyzka oliwy
    170 ml wody

    dodawac w kolejnosci jak wpisałem, po wyrobieniu ciasta ułożyć na blasze – ja uzywam papieru do wylozenia, w temp 40 st. ciasto dojrzewa przez 20 min. (ja wsadzam do piekarnika). Potem nakłądamy dodatki wg uznania, do pieca w temp 220st na 15-20 minut w zaleznosci czy placek był cienki czy gruby – przy srednicy ok. 28cm to raczej 20min, ja czasem troche przedłużam i… gotowe.

    Smacznego

  3. 2013-07-18 o 14:19, Ania napisał:

    20g drożdży to nie jest 1,5 kostki… kostka ma 100g.

  4. 2013-09-16 o 21:10, admin napisał:

    W przepisie jest 20g drożdży czyli 1/5 (jedna piąta) kostki 100g

  5. 2016-02-07 o 03:29, Mike napisał:

    Od jutra zaczynam odchudzanie, kto się odchudza ze mną?
    Znalazłam w internecie dobry sposób na schudnięcie, wygoglujcie sobie – xxally radzi jak szybko
    schudnac

  6. 2017-03-09 o 18:25, Vi napisał:

    Tym ciastem zakleiłam siebie i całą kuchnie. Córka dzwoniła do kolegi z pizzerii i wyśmiał nas, że na taką ilość wody, to mąki około 1,5 kg użyć. Dużo mniej wody polecam, ew. więcej mąki. Również do ciasta polecam dodać tymianek i bazylię, od razu smaczniej 😀

Zostaw komentarz

XHTML: Możesz użyc następujących tagów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dodaj do ulubionych

Google tuts.pl Wykop Gwar Linkr Del.icio.us Digg

Restauracje