Pizza Hut – Pizza – ciasto puszyste

Czas przygotowania: 15 min + 1h wyrastanie ciasta

Ilość porcji: 2

Składniki:

400 g mąki

30 g drożdży

4 łyżki oliwy z oliwek

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki wody

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

bazylia, oregano, tymianek

Sposób przyrządzania:

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki o grubości 5-6 mm i ponakłuwać widelcem.

Napisane przez:

Podobne wpisy:

28 komentarzy do “Pizza Hut – Pizza – ciasto puszyste”

  1. 2009-04-21 o 22:05, Łukasz napisał:

    Super przepis na ciasto, wyszło bardzo smaczne

  2. 2009-06-09 o 17:53, sem napisał:

    ciasto jest genialne ale zapomniano dodac ze trzeba je piec w piekarniku przez min. 20 min w 230 stopniach celcujsza

  3. 2009-08-04 o 23:28, admin napisał:

    ciasto jest genialne ale zapomniano dodac ze trzeba je piec w piekarniku przez min. 20 min w 230 stopniach celcujsza
    Temperatura i czas pieczenia podane są w konkretnych przepisach na pizzę.

  4. 2011-08-06 o 17:31, Monika napisał:

    Jest napisane,że to przepis na 2 porcje,ale ile to jest? Czy jest to tyle co 1 duża pizza,czy może 2 średnie? Czy inaczej?

  5. 2011-08-07 o 17:10, admin napisał:

    Dwie porcje to mniej więcej dwie duże pizze. No może coś pomiędzy dużą a średnią.

  6. 2011-08-09 o 21:45, GOSIA napisał:

    Super przepis, wielokrotnie piekłam, jest niezawodny. Polecam wszystkim

  7. 2011-12-04 o 18:47, smakosz napisał:

    smaczne ciasto

  8. 2012-01-16 o 16:50, Jajjjja napisał:

    Raczej 20 – 30 minut w 180*C

  9. 2012-04-04 o 13:00, KASIA napisał:

    moga byc suche drozdze? 🙂

  10. 2012-04-06 o 20:14, admin napisał:

    Mogą być suche ale daje się je połowę tego co świeże.

  11. 2012-05-30 o 15:07, Paola napisał:

    Przepyszne ciasto! Długo szukałam idealnego, i ten jest świetny. Polecam! 🙂

  12. 2012-09-17 o 11:28, Patrycja napisał:

    Świetny przepis ;), pizza wyszła naprawdę pyszna ;]

  13. 2012-11-30 o 13:16, Ania napisał:

    A jeśli nie mam specjalnej blachy na pizze to ile potrzebuję ciasta na prostokątną zwykła blachę?

  14. 2013-01-05 o 15:41, Daniel napisał:

    @Ania

    Myślę, że taka ilość ciasta będzie zbyt mała. Musiałabyś powiększyć ją o ok. 30%. W ogóle myślałem że ciasta będzie więcej.

  15. 2013-01-19 o 10:25, Przemo napisał:

    Nie wiem co w tym przepisie jest takiego fajnego. Wczoraj go wypróbowałem i zawiodłem się na całej linii. Nie dość, że jest to zupełnie co innego niż w Pizzy Hut to było chyba najgorszym ciastem jakie do tej pory zrobiłem. Najlepsze nie zmiennie jest ciasto Jamie`go Oliviera 🙂

  16. 2013-01-19 o 16:43, Antenka napisał:

    Przepyszna pizza! Polecam przepis

  17. 2013-02-25 o 18:38, Tomasz napisał:

    Kiedy dodać oregano tymianek itp. 🙂

  18. 2013-12-28 o 12:20, Dorota napisał:

    Ciasto jest pyszne i wychodzi w zasadzie zawsze. Robiłam pizzę już kilkukrotnie i zawsze jest doskonała. Polecam

  19. 2014-01-30 o 13:09, Krzysiek napisał:

    Ciasto bomba. Niemal identyczne jak Pan w Pizza Hut 😉

  20. 2014-03-21 o 18:46, aga napisał:

    witam
    gdzie umieszczacie wyrobione ciasto, by wyrosło? wiem, ze należy postawić w ciepłym miejscu, ale mam obawy ,by stojąc sobie w kuchni na blacie urosło, wiec najpierw podgrzewam piekarnik do ok.40 stopni, wyłączam go i umieszczam tam ciasto do wyrośnięcia, ale jednak słabo rośnie.
    proszę o sugestie, gdzie najlepiej postawić ciasto lub drożdze do rośniecia.

  21. 2014-03-22 o 17:54, aga napisał:

    zrobiłam, ale niestety po upieczeniu nie wyszło mi puszyste ciasto, raczej płaskie , ale smaczne.
    czy wodę z mlekiem dodajecie ciepłe? czy zimne?

  22. 2014-05-31 o 21:21, kij Ci w oko napisał:

    BEZNADZIEJNY PRZEPIS!!! CIASTO SUCHE PROPORCJE BEZNADZIEJNE! CIASTO NIE ROŚNIE KRUSZY SIĘ BEZNADZIEJA!!

  23. 2014-10-30 o 00:54, haha napisał:

    Straszny Fake z tym ciastem. Nie daje się mleka w pizza hut ani pieprzu. Nie oliwa tylko olej sojowy. Tytuł powinien mówić „podobne do…” chociaż to nawet podobne nie jest. Olej sól drożdże suszone ciepła woda i garowanie aż urośnie do wysokości 2cm 😉

  24. 2015-02-02 o 04:17, adrian napisał:

    Hej w pizzy hut ciasto pan musi sie duzo azybciej piec bowiem przy odbiorze osbistym pizza otowa jest w 15-20 min od momentu zamowenia. Czy to aby na pewno ten przepis ?

  25. 2015-05-24 o 14:48, Kamil napisał:

    Ciasto jak ciasto …nic specjalnego. Ocena 7/10.

  26. 2015-11-07 o 13:31, BelllaL napisał:

    Od jutra zaczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie lekko ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w necie i mam juz dobry plan na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym sadzicie.

  27. 2016-03-21 o 15:38, kasia napisał:

    boże pyszne super przepis

  28. 2016-07-28 o 19:40, Мария napisał:

    Taka pizze robi sie u mnie zazwyczaj w domu, taka wyrosnieta bule. Osobiscie wole moja wlasna z cieniutkim, ciastem, bo dla mnie pizza to glownie dodatki, ciasto gra drugorzedna role.

Zostaw komentarz

XHTML: Możesz użyc następujących tagów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dodaj do ulubionych

Google tuts.pl Wykop Gwar Linkr Del.icio.us Digg

Restauracje