Pizza Hut – Pizza – cienkie ciasto

Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5 h wyrastanie ciasta

Ilość porcji: 2

Składniki:

400 g maki

40 g drożdży

6-7 łyżek oliwy z oliwek

woda

pół łyżeczki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę, 1/4 szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem.

Napisane przez:

Podobne wpisy:

25 komentarzy do “Pizza Hut – Pizza – cienkie ciasto”

  1. 2009-04-13 o 16:22, Magda napisał:

    Jest boskie

  2. 2009-06-08 o 14:11, gosia napisał:

    kurcze, to jest to! its the best

  3. 2011-01-15 o 16:32, Michał napisał:

    Sprawdziłem, przy takiej ilosci wody jak w przepisie 1/4 szklanki wody na 400g mąki , ciasta nie da sie wygnieśc jest zdecydowanie za suche , dopiero jak dodałem wody i zagniotłem ciasto stworzyło jednolita mase
    Poza tym smaczne.Polecam

  4. 2011-02-14 o 17:30, JA napisał:

    Świetnie ciasto !!!

  5. 2011-02-14 o 17:31, pomidor napisał:

    Ekstra Ciasto !!! POLECAM !!!!! !! MEGA DOBRE !!!!

  6. 2011-07-17 o 12:42, Ktoś napisał:

    Zamiast oliwy z oliwek można dodać oleju??

  7. 2011-07-21 o 20:32, wojtek napisał:

    ciasto takie do dupy , że jeszcze takiego nie jadłem świństwo!!!!!!!

  8. 2011-07-21 o 22:33, admin napisał:

    wojtek, a co takiego było nie tak z tym ciastem? Może coś podpowiesz żeby innym wyszło lepsze?

  9. 2011-07-21 o 22:34, admin napisał:

    @Ktoś Tak można dodać oleju. Oliwa jest dla koneserów 😉

  10. 2011-08-16 o 17:40, Magda Gessler napisał:

    Bardzo smaczne, polecam Magda Gessler.

  11. 2011-08-18 o 13:23, Ryszard Siwiec napisał:

    W jakiej tempertaurze je piec?

  12. 2011-08-19 o 15:38, admin napisał:

    Temperatura i czas pieczenia zależy od rodzaju pizzy. Czasy i temperatury podane są w przepisach na konkretną pizzę. Zwykle trzeba piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  13. 2011-10-19 o 09:37, beti26 napisał:

    ciasto naprawdę smaczne,robię już je kolejny raz:) Polecam

  14. 2011-11-04 o 14:56, magda napisał:

    Dzisiaj robiłam to ciasto i faktycznie na taką ilość mąki za mało wody. Ciasto twarde, nie jest nic elastyczne, rozpada się. Udało mi się go jakimś cudem rozwałkować, wyszło średnio. Robiłam już dużo lepsze.

  15. 2012-01-27 o 18:28, Olga napisał:

    Bardzo dobre ciasto!!! Do tego zrobiłam sos czosnkowy, dodałam pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę, boczek i oczywiście ser. Palce lizać, cała została zjedzona!!!! (Tylko nie przesadzać z pieczarkami)

  16. 2012-02-06 o 22:42, olina napisał:

    czy do sosu pomidorowego można dodać suszone zioła zamiast świeżych? (nie posiadam takowych)

  17. 2012-03-06 o 23:04, admin napisał:

    Olina dodaj suszonych. Lepsze to niż brak ziół. Ja nie mam krzaczków z ziołami więc daję suszone.

  18. 2012-05-02 o 16:30, Julia napisał:

    Witam.
    Za kilka dni planuje zrobic wlasnie taka pizze.
    Czytalam komentarze wyzej i mam pytanie.
    To ile trzeba w koncu dodac wody ?

  19. 2012-05-02 o 18:01, admin napisał:

    @Julia Daj 1/4 szklanki a gdy się okaże że ciasto jest za suche dodawaj jeszcze odrobinę.

  20. 2012-08-01 o 17:24, Sandra napisał:

    tragedia! nigdy nie jadłam tak ohydnego ciasta! dałam i tak więcej wody niż zostało podane,a było dalej twarde i mało zwarte! nie polecam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  21. 2012-10-14 o 16:47, Cherubino napisał:

    To ciasto jest genialne 🙂

  22. 2012-12-22 o 15:55, Soseniasty napisał:

    Ludzie!
    Piszecie że cisto jest ohydne itp. Stosujecie się do przepisu co do kropelki i ziarenka zapominając że to wy jesteście kucharzami a nie ktoś kto podał wam przepis. Jeśli nigdy nie robiliście placka i wam nie wyjdzie to nie zwalajcie na przepis(to jest jak z ciastem babci). Miejcie odrobinę kreatywności w kuchni i sami ulepszajcie przepisy. Jeśli nie umiecie piec ,lub uważacie że umiecie a nie ma z tego rezultatu, to zamówcie sobie placka ze sklepu za jedyne 50pln i smakujcie się do woli:)
    Pozdrawiam wszystkich koneserów

  23. 2012-12-27 o 16:17, agata napisał:

    ktoś kto podał przepis na to ciasto chyba nigdy w pizza hut nie jadł
    tragedia

  24. 2013-01-15 o 15:57, lukachek napisał:

    A co daje proszek do pieczenia w cieście ? hemia nie wskazana bez niego tez przecież wyjdzie ciasto

  25. 2013-01-16 o 13:16, Suriko. napisał:

    Przepis świetny. Ciasto wychodzi cienkie, przyrumienione i chrupiące.:)

Zostaw komentarz

XHTML: Możesz użyc następujących tagów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dodaj do ulubionych

Google tuts.pl Wykop Gwar Linkr Del.icio.us Digg

Restauracje