Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
Składniki:
400 g maki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę, 1/4 szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem.
25 komentarzy do “Pizza Hut – Pizza – cienkie ciasto”
Zostaw komentarz